Wolf

kochane pomóżcie może znacie jaki¶ sekretny przepis na biszkopt? Mi nigdy sie nieudaje niewiem co robie żle zawsze jest niski i twardy co zrobić aby był pulchniutki i wysoki dodam że robie biszkopt z 6 jajek


Ja piekę wg.takiego przepisu/zawsze mnie sie udaje i wg.domowników jest pyszny/
Ubić na sztywno z odrobin± soli 4 białka,dodać 1 szklankę cukru i ubijać aż się rozpu¶ci cukier.Następnie dodać 4 żółtka i delikatnie wmieszać/ja robię to mikserem na najmniejszych obrotach.Na koniec dodać po pół szklanki m±ki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczk± proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Biszkopt ten stosuje jako podstawa do tortu,wylewam na podłużn± blachę i zalewam galaretk± z owocami itp.Jak chcę ciemny biszkopt zamieniam 2 łyżki m±ki na 2 łyżki kakao.Piekę w 170 stopniach 25-30 minut/trzeba poprostu przy pieczeniu pilnować bo zależy w jakim piekarniku pieczemy.Wspaniale udaje się też w prodiżu.
podam ci mój przepis na biszkopt zawsze mi wychodzi wiec nie powinno być problemu.Wyrasta na cała tortownice

4 jajka
1 niepełna szklanka m±ki ok 3/4
3/4 szklanki cukru
2 cukiery waniliowy
4 łyzki oleju
1 płaska łyżeczke proszku do pieczenia
Białak ubić powoli dosypywać cukier, do ubitych dodawac po jednym żółtku cały czas ubijajac dodać olej .Partiami wsypywać m±ke z proszkiem i delikatnie wymieszać .Wylać na tortownice o wymiarach 24 cm i piec ok 30 min w tem 160-170*
Od lat wykorzystuję ten przepis
Składniki:
- 4 białka
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 250 g m±ki
- 8 łyżek wrz±cej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać na przemian żółtka z gor±c± wod± cały czas ubijaj±c mikserem. Masa ma mieć konsystencję gęstej ¶mietany.Teraz dodać przesian± m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i ubijać, ale na najniższych obrotach. Piec w nagrzanym piekarniku 170°C przez około 30 minut i gotowe!


jest taki sposób na skróty dokładnego przepisu nie pamiętam, ale sprawdza się to przy każdym zestawieniu ilosciowym, najpierw ubić białka na sztywn± pianę, dodać cukier, a w osobnej miseczce żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżeczk± octu lub soku z cytryny (póĽniej kwas zetnie białko i biszkopt nie opadnie), dodać to białek z cukrem i potem dosypać m±ki, wszystko wymieszać i upiec... zawsze się udaje
Teraz reklamuja biszkopt z torebki który na 100 % nie opada ha ha
próbowałam, żadna rewelacja, bez tego robię lepszy
ja ostatnio a dokladnie w srode pieklam biszkopt - troszke opadl ale za to byl pyszny - ale chyba zrobie go jeszcze i na to "wyleje" ptasie mleczko - ciekawe jakie wyjdzie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ptsite.xlx.pl